Aktualności

Aktualności

Czy u Was w domu gotowało się galaretę z kurzych nóżek? Była to zmora niejednego dziecka. Babcie szczególnie upodobały sobie robienie tego wyszukanego aczkolwiek nieładnie pachnącego dania podczas wizyt szkolnych sympatii. Wywar z grapytek był przelewany do miseczek lub innych fikuśnych naczyń. Bardziej zaprawieni w sztuce kulinarnej układali fantazyjne wzory z groszku, marchewki i jajka. Podawano oczywiście (!) z octem lub ćwiartką cytryny. Grapyty to w gwarze kociewskiej właśnie kurze łapki. Oprócz walorów smakowych „zimne nóżki” to także bomba kolagenowa! Badania przeprowadzone przez Tajwańskich naukowców wskazują, że grapyty składają się aż w 10 % z czystego kolagenu. Oznacza to, że częste spożywanie galarety zapewnia świetnie odżywioną, gładką skórę, sprężyste i błyszczące włosy, mocne kości i wytrzymałe stawy. Słowo to można usłyszeć nie tylko podczas rozmowy o kulinarnych wyczynach, ale także podczas doceniania czyichś nóg. Nie wiemy czy jest to komplement pożądany tak samo jak galareta, jednak należy docenić starania językowe komplemenciarza.

Czy u Was w domu gotowało się galaretę z kurzych nóżek? Była to zmora niejednego dziecka. Babcie szczególnie upodobały sobie robienie tego wyszukanego aczkolwiek nieładnie pachnącego dania podczas wizyt szkolnych sympatii. Wywar z grapytek był przelewany do miseczek lub innych fikuśnych naczyń. Bardziej zaprawieni w sztuce kulinarnej układali fantazyjne wzory z groszku, marchewki i jajka. Podawano oczywiście (!) z octem lub ćwiartką cytryny. Grapyty to w gwarze kociewskiej właśnie kurze łapki. Oprócz walorów smakowych „zimne nóżki” to także bomba kolagenowa! Badania przeprowadzone przez Tajwańskich naukowców wskazują, że grapyty składają się aż w 10 % z czystego kolagenu. Oznacza to, że częste spożywanie galarety zapewnia świetnie odżywioną, gładką skórę, sprężyste i błyszczące włosy, mocne kości i wytrzymałe stawy. Słowo to można usłyszeć nie tylko podczas rozmowy o kulinarnych wyczynach, ale także podczas doceniania czyichś nóg. Nie wiemy czy jest to komplement pożądany tak samo jak galareta, jednak należy docenić starania językowe komplemenciarza.

11223344.jpgMKiDN_A_rgb.jpgRPOWD_100121_zestawienie_znakow_kolor.jpgaa.jpgaaa.jpgbn.jpgewtlogo.jpglegimi.pnglogo_Biblioteka plus.jpglogo_FRSI_pelna_nazwa_PL_300dpi.jpglogo_nazwa_PL_300dpi.jpgrozwoj_czytelnictwa.jpg

MBP - Centrum Kultury w Pieszycach

M. Kopernika 37
58-250 Pieszyce
Tel: 74 836 53 41

Godziny otwarcia

Dział administracji:
poniedziałek - piątek:  800 - 1600

Dział biblioteki:
poniedziałek - piątek:  900 - 1700

Filia w Rościszowie:
poniedziałek, wtorek, środa, piątek:  1000 - 1700

Instagram

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się!

Zaloguj się